A A A K K K
людям із порушенням зору
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО “КАХОВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА МІСЬКА ЛІКАРНЯ ІМЕНІ РОДИНИ ПАНКЕЄВИХ КАХОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ”

Інтерв’ю с завідуючою Каховської клініко-діагностичною лабораторією Яровою Інною Вікторівною

Дата: 10.02.2020 09:43
Кількість переглядів: 3046

В рамках підготовки підписання Каховською ЦРЛ договору з Національною службою здоров'я ми розпочинаємо презентацію відділень та служб лікарні. 

“ХТО ДОБРЕ ДІАГНОСТУЄ

– ТОЙ ДОБРЕ ЛІКУЄ”.

- Інна Вікторівна, розкажіть, будь-ласка, небагато про себе, чому Ви обрали саме цей напрямок медицини?

 

Дуже люблю свою роботу на протязі понад 18 років (завідуюча 14 років) роботи в Каховській ЦРЛ, будучи ще медсестрою мене дуже цікавили клітини під мікроскопом, їх будова та що робиться з цими ж клітинами, коли людина хворіє… Напевно, мене цей напрямок обрав сам, бо дійсно хотілося дізнатися більше, ніж цікависть, а з рівня високого професіоналізма. Тому шлях до таких знань був дуже довгим – позаду дві вищої освіти з відзнакою  - Херсонський Державний Університет та Дніпропетровська медична академія, спеціалізація в Запорізьській медичній академії пісдядипломної освіти, робота претендента під керивництвом проф. Мамчура В.Й. «Побічні дії лікарських засобів та їх дії на лабораторні показники» та ін., участь в семінарах, тренінгах українського та міжнародного значення з лабораторної діагностики, здобуття різнопрофільних  сертифікатів з лабораторної діагностики. Знання повинні охоплювати пацієнтів від неонатології до герантології.

 

 Тепер я, як лікар-лаборант в вищою категорією, напевно розумію, що «ніхто так не знає і не бачить клітини та фізіопатологічні процеси в організмі людини, як лікар-лаборант» і своїми знаннями я допомогаю і лікарю, і пацієнту.

 

- Що відрізняє лабораторну справу від інших напрямків медицини?

 

Взагалі, без лабораторії не зможе функціонувати будь-який медичний заклад. Щоб працювати в цій сфері, потрібно дійсно дуже любити цю роботу. Адже на лаборанта ніхто не хоче йти. Лікарі, інших спеціальностей в силу деяких обставин,  в лабораторію не підуть, тому що це найбільш «невдячна робота», твою службу мало хто бачить. Доповідають на п’ятихвилинці: «Ось, викликали такого-то доктора – гінеколога, хірурга…». Але ніхто не згадає словом, що перш ніж викликати хірурга, лаборант вже годину працював з цим хворим. Ніколи не згадають, що викликали спочатку лаборанта, обстежили, а потім тільки на готові аналізи викликали лікаря.

Лікаря всі бачать, лаборанта – ніхто не бачить. Але це не важливо. Не для цього працюємо, нам не треба шуму навколо наших посад і прізвищ. Нас влаштовує те, що ми на своєму місці.

 

- Які основні якості і знання ви цінуєте у своїх підлеглих?

 

 Взагалі у нас міцний та працелюбний  колектив, яким я дуже пишаюся. Мені імпонують ті люди, у яких є вогник в очах. Вони активно, творчо підходять до того, що роблять. Також хочу і працюю з людьми цілеспрямованими, кмітливими, активними, старанними, волелюбними, незалежними, чесними і сумлінними. Які відкрито йдуть на діалог, відверті у виробничих питаннях, бо приховуючи щось, ми ніколи не дійдемо до істини. Лабораторія велика, і робота йде командна.

Що стосується досвіду, то ми розуміємо, що всі молоді спеціалісти, які приходять з медучилища та біофаку, «нульові» і не готові одразу приступити до роботи в лабораторії. У них є теоретичні знання, а от практичним речам ми навчаємо безпосередньо на робочому місці. Лабораторія у нас велика, підрозділів багато, і у кожному підрозділі своя структура і специфіка, свої методи дослідження, обладнання. Ми даємо завжди список літератури, знайомимо з принципами та методами досліджень, розказуємо, що потрібно зробити для того, щоб робота була більш плідною. Також ми регулярно відправляємо наших лаборантів на курси підвищення кваліфікації.

 

Кого обслуговує наша КДЛ та потужність її?

 

Лабораторія забезпечує діагностичне лабораторне обстеження хворих 8 стаціонарних відділень та поліклініки. За рік на базі КДЛ виконується близько 500 000 досліджень, із них більше 25% видів біохімічних досліджень, 30% гематологічні, 35% загально-клінічні дослідження, 10% серологічні, онкомаркери, гормони.

 

- На скільки наша лабораторія забезпечена необхідною апаратурою?

 

Клініко-діагностична лабораторія КНП «Каховської ЦРЛ Каховської районної ради» – підрозділ, який займає ключову роль у наданні медичних послуг мешканцям міста Каховка та Каховського району.

 

Наша лабораторія є широкопрофільною й може запропонувати практично будь-яке обстеження. Вона обладнана сучасною аналітичною апаратурою (біохімічний аналізатор, імуноферментативний апарат, гематологічний аналізатор, коагуломер, система DiaMed для визначення груп крові та Резус-фактору, термостати, центрифуги, сучасні мікроскопи).

Лабораторія періодично атестується органами державного метрологічного контролю (має вищу ступень атестації на 5 років), має відповідні сертифікати, кожний рік проходить зовнішню оцінку якості клінічних лабораторних досліджень при референс-центру з клінічної лабораторної діагностики та метрології ОХМАТДИТу.

 

- Які аналізи можна зробить в нашій лабораторії і який це рівень в постановці складних діагнозів?

 

КНП Каховська ЦРЛ має потужну клініко-діагностичну лабораторію, в якій проводять широкий спектр досліджень: гематологічних, загально-клінічних, біохімічних, імуноферментних, системи гемостазу, цитоморфологічних, використовуючи нове сучасне обладнання, набори тест-систем, методики та реактиви, які відповідають європейським стандартам.

Лабораторію зазвичай вважають параклінічною структурою. Але на мій погляд, без лабораторії діагноз встановити неможливо. Тим більше, при таких захворюваннях, як інфаркт міокарда, інсульт та інших критичних станах лабораторія має дуже велике значення через те, що саме ці термінові аналізи можуть впливати на клініку, постановку правильного діагнозу.

Отже, своєчасне та якісне проведення лабораторних досліджень в деяких випадках – це питання життя. Немає нічого важливішого за порятунок людського життя. 

Такі небезпечні захворювання, як рак, інфекції, патологія сечовивідних шляхів, гемабластози,  ендокринні патології та інші  деякий час не виявляють клінічних ознак, тому кожній людині рекомендовано періодично здавати аналізи крові та сечі, щоб вчасно визначити будь-які відхилення.

Необхідно підкреслити, що висновки лабораторних досліджень надають лікарям понад 50% інформації про стан здоров’я пацієнта і допомагають призначити лікування.

Наприклад, гострий апендицит. Звичайно, в лабораторії відразу робиться лейкоцитоз, при гострому апендициті він звичайно буде вищий. При гострих захворюваннях час постановки аналізів впливає на уточнення діагнозу.

 

Важливо пам’ятати, що точність результатів аналізів залежить не тільки від кваліфікації фахівців та якості реактивів, але і від того, як пацієнт підготувався до лабораторного обстеження. Так, аналізи крові рекомендовано здавати натщесерце. Деякі біохімічні аналізи потребують за кілька днів перед проведенням дослідження виключити фізичні навантаження, а також дотримуватись дієти – відмовитись від кави, м’яса, печінки, риби. Якщо назначено лікування лікарськими препаратами, то аналіз крові, сечі бажано дослідити до початка прийому препаратів чи після 10-14 днів їх відміни. Не рекомендовано здавати аналізи після фізіотерапевтичних процедур, УЗД, масажу, рефлексотерапії, рентгенографії.

Від лабораторії та від того, як працюють лаборанти, багато чого залежить. Наприклад, у нас в лабораторії фельдшери-лаборанти з вищою категорією. Це теж впливає на якість аналізів. Також на якість нашої роботи впливає апаратура та реактиви. І, звичайно, наші руки та знання. В нашій роботі все повинно бути правильно, точно, згідно інструкцій, з добросовісним відношенням до роботи.

 

- Де і як пацієнт може ознайомитись з правилами підготовки до здачі аналізів?

 

На сайті Каховська ЦРЛ, розділ Клінічна лабораторія, а насамперед пацієнту повинен провести роз'яснення лікар, який призначає ті чи інші обстеження, а також може отримати інформацію у лікаря-лаборанта Клініко-діагностичної лабораторії

 

- Як часто треба здавати аналізи і які обов’язкові?

 

Регулярні візити до лікаря, планові огляди і виконання рекомендацій - вкрай важливо. Так ви зможете вчасно розпізнати ймовірні захворювання ще до того, як вони почнуть прогресувати, також знатимете показники свого організму в нормальному, здоровому стані. Отже, що треба робити?  Що нам радять лікарі робити щороку:

  • Загальний клінічний аналіз крові — з пальця. Так, все дуже просто! По-перше, він зможе легко показати, чи немає у вас анемії та захворювань крові. Подруге, показники лейкоцитів та швидкості осідання еритроцитів дозволять лікареві судити, чи є в організмі запальний процес. І, по-третє, за загальним аналізом крові можна судити про стан імунітету пацієнта та навіть про те, чи схильний зараз його організм до того чи того лікування.
  • Аналіз крові на цукор — натщесерце, з пальця. Тут все зрозуміло: підвищений рівень цукру в крові веде до розвитку діабету. А нам цього не потрібно! На ранніх стадіях цього захворювання буває достатньо змінити спосіб життя і харчову поведінку. А от діабет у запущеній стадії дає страшні ускладнення: сліпоту, гангрену стопи та інші. Навіть звучить жахливо.
  • Загальноклінічний аналіз сечі. За ним можна судити, який стан сечостатевої системи людини. Залежно від того, наскільки підвищений рівень лейкоцитів, лікар навіть може припустити, яка хвороба розвивається у пацієнта: уретрит, цистит, пієлонефрит. Через стан сечі можна зрозуміти, як працюють нирки, та навіть помітити цукровий діабет.

Але якщо вам більше ніж 45 років, список досліджень варто розширити. Наприклад, перевірити рівень холестерину в крові. Його надлишок в організмі людини призводить до утворення жовчних каменів, «засмічення» судин, порушень обміну речовин. Холестерин може поступово забирати ваше здоров’я. Але тільки у випадку, якщо не контролювати його рівень.

Біохімічний аналіз крові покаже, як працюють печінка, нирки, жовчовивідні протоки.

Чоловікам після 40, 1 раз на рік треба здати кров на онкомаркер передміхурової залози (ПСА-тест), жінкам — на два онкомаркери: молочної залози та яєчників (СА-125, СА-153, ПАП-тест до рака шийки матки)

Якщо ви уклали договір із лікарем, який співпрацює з Національною службою здоров‘я України, зможете зробити загальний аналіз крові, сечі, аналіз на рівень глюкози в крові та загальний холестерин безкоштовно прямо у поліклініці.

Дітям раз на рік можна здавати кров: загальний аналіз крові з формулою, також аналіз сечі. Частіше здавати кров без необхідності не раджу. Якщо дитина захворіла — аналізи здають за призначенням лікаря.

Регулярно тестуватися на ВІЛ/СНІД мають навіть ті, хто до цих груп не входить – у сімейного лікаря або у інфекціоніста в нашої лікарні в кабінеті «Довіра»

Пам'ятайте, що багато серйозних хвороб розвиваються майже безсимптомно. Це робить подібні профілактичні дослідження насправді необхідними.

 

- Який відсоток невірного результату в нашій лабораторії?

 

«Як дізнатися, добре працює лабораторія — чи вписує в довідочку результати, взяті зі «стелі»? – чуємо ми скрізь. За кордоном давно проводяться програми зовнішньої оцінки контролю якості, або так зване професійне тестування. А в нас? Уже чотири роки український референс-центр реалізує програму зовнішньої оцінки якості клінічних лабораторних досліджень. Лабораторіям пропонують дослідити контрольні зразки, а отримані результати потім звіряють із встановленими значеннями. Проте охочих отримати оцінку своєї роботи дуже мало. Але я, як завідувач КДЛ дуже горжусь та дорожу своєю справою і кожний рік ми проходимо таку перевірку на достовірність лабораторних результатів – гематологічних, біохімічних, дослідження гемостазу та імуноферментативних і при цьому отримуємо результати дуже високі від 94% до 98% правильності. Також достовірність виконання результатів контролюється обласною клінічною лабораторією 1 раз в квартал.

Так що про невірність результату в нашій лабораторії можу запевнити, що такого не припускається.

“Наша репутація важливіша, ніж платежі, а цілісність важливіше нашої кар’єри”- ці слова Райана Фрейтаса тільки підтверджують моє прагнення на удосконалення лабораторної служби по всім вимогам

Крім того, окремі види аналізів чутливі до тих методів, за допомогою яких вони здійснюються. І важливо, щоб лабораторія володіла відповідним обладнанням, а воно у нас є, це  відмінність в роботі КДЛ з моменту реєстрації до отримання результатів аналізів зручним способом, що максимально попереджає помилки «людського фактора». Інший важливий фактор – кваліфікація персоналу лабораторії. Ніхто не відміняв поняття «людський фактор». Тому тільки правильний підбір, атестація і постійне підвищення кваліфікації персоналу лабораторії може служити гарантією якості її роботи. А гарантія лабораторної служби КНП Каховської ЦРЛ- це  всі фельдшери –лаборанти з вищою та першою категорією кваліфікації.

 

- Який термін виконання більшості досліджень?

 

Гематологічні, загально-клінічні – протягом робочого дня, щоденно;

основні біохімічні скринінги, системи гемостазу - протягом робочого дня, щоденно;

серологічні обстеження - протягом робочого дня, щоденно;

складні біохімічні, імунологічні обстеження  - за графіком 2-3 рази на тиждень.

В КДЛ роботає експрес-служба 24/7 цілодобово. Багато видів обстежень можуть проводитися в терміновому режимі (CITO!) протягом кількох годин. Лабораторія здійснює швидкі обстеження за такими напрямками: клінічні (аналіз крові, цукор крові, сечі), біохімічні аналізи, імунологічні, цитологічні обстеження.

Детальніше по видам обстеження, інформація на сайті

 

- Ваше професійне кредо?

 

«Точний діагноз»!  Я завжди пам’ятаю «qui bene diagnostic – bene curat» (хто добре діагностує – той добре лікує).

 

- Яке майбутнє цієї професії?

 

 Клінічна лабораторна діагностика, тобто елементарні методи дослідження – загальний аналіз сечі, крові, – залишиться такою, як є. Але наука зараз розробляє великі програми і проекти, які будуть спрямовані вже не на лікування, а на профілактику того чи іншого захворювання за допомогою генетичних досліджень. І це величезне поле для бурхливої діяльності лаборанта. Це дуже цікаво, і я думаю, що саме за такими дослідженнями майбутнє цієї професії.

 

- Що вас надихає в цій роботі?

 

Люблю свою роботу. Люблю іноваційні методики, втілювати їх у робочий процес. Люблю людей, з якими спілкуюся, працюю. Мені подобається вранці сюди приходити і створювати затишні та комфортні умови для співробітників. Люблю пацієнтів, котрі приходять з надією на допомогу, яку ми виправдовуємо. Мені подобається те, що ми робимо. І взагалі медицина – це моє.

 

– Продовжіть будь ласка, одним словом. Лабораторія – це…

– Це міцна команда однодумців і співробітників. Звичайно, можна назвати її виробництвом, цехом з виробництва аналізів. Але я її сприймаю саме як другу сім’ю.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень