A A A K K K
людям із порушенням зору
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО “КАХОВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА МІСЬКА ЛІКАРНЯ ІМЕНІ РОДИНИ ПАНКЕЄВИХ КАХОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ”

Міська та районна влада провели нараду з питання фінансування Каховської ЦРЛ

Дата: 16.08.2019 16:40
Кількість переглядів: 810

Представники міської та районної влади нарешті зустрілись, щоб обговорити наболілі питання у сфері медицини Каховщини. Спільно обговорили, чи ділитимуть пацієнтів на міських та районних, хто користуватиметься новим томографом безкоштовно, а хто за гроші, а найголовніше – що чекає на лікарню.

Каховська центральна районна лікарня, хоч заклад і районного підпорядкування, сьогодні обслуговує пацієнтів не тільки з Каховського району, а й Каховки, сусідніх об’єднаних територіальних громад та навіть з інших районів нашої області. За цією логікою мало б здійснюватися і фінансування медичного закладу. Принаймні на цьому наполягають представники районної влади, на плечі яких лягло фінансування лікарні останні 5 років.

 

Що ж говорить статистика, яка ситуація із фінансуванням на капітальні видатки в дійсності? Так, у 2015 році з районного бюджету виділено 2,5 мільйони гривень, з міського бюджету – нічого; 2016 рік: 978 900 грн з району, з міського – знову 0, 2017-й рік: нарешті з міського бюджету виділили 2 млн 578 тис. грн, з району - 7 млн 893 тис. грн; 2018 рік: 4,5 млн грн – з району і 485 тис. –  з міста (тобто у 10 разів менше).

Нині конфлікт спричинило питання фінансування придбання комп’ютерного томографу для Каховської ЦРЛ. Покупку профінансували бюджетом Каховського району, а також Зеленопідської та Тавричанської громад.

 

Каховка ж не надала жодних коштів. Після чого голова Каховської РДА Валерій Салтиков заявив про те, що каховчани не зможуть отримати цю послугу безкоштовно, адже міська влада не надала коштів на придбання обладнання. Втім, нарада міської та районної влади розставили усі крапки на «і»: чиновники безсумнівно погодились із думкою про те, що пацієнтів розділяти не можна, а от міській владі необхідно активізуватись із питанням фінансування та розвитку лікарні. Адже, медична реформа вже розпочата і у 2020 році медичні заклади зазнають неабияких змін.

 

Кожну лікарню оцінюватимуть за сотнями критеріїв: приміщення, фахівці, відділення, кількість пологів, обладнання… Найменша дрібниця важлива! А далі визначатимуть рівень лікарні: інтенсивної допомоги другого рівня, планової допомоги, хоспіс та ін.

 

Сьогодні, Каховська ЦРЛ поступається Новій Каховці у декілька сотих.«Придбання томографу – це поштовх до розвитку, до того, аби стати кращими, але цей процес необхідно продовжувати далі. Ми не говоримо про те, що просимо допомогти лікарні, це ваш обов’язок», – звернулась до присутніх представників влади міста, району та громад керівник Каховської ЦРЛ Олена Мазур.

Що ж першочергово необхідно лікарні вже, цього року, до завершення реформи? Мова йде про відділення невідкладних станів – це один із важливих критеріїв, що допоможе Каховській ЦРЛ обійти конкурентів і отримати кваліфікацію лікарні інтенсивного лікування другого рівня.

 

Секретар Каховської міської ради Ірина Гончарова запевнила присутніх у тому, що питання медицини – пріоритетне для влади міста і вона особисто виступить із пропозицією перед депутатами затвердити програму розвитку Каховської ЦРЛ, аби передбачити кошти у бюджеті на наступний рік. З приводу цього календарного року Гончарова сказала, що шукатимуть кошти: чекатимуть можливого перевиконання або ж переглядатимуть затверджений бюджет.

 

Нині залишається лише чекати, що розмови не залишаться лише словами, а чиновники нарешті об’єднаються та не дадуть втратити Каховську ЦРЛ в угоду медичного закладу в сусідньому місті.

Інформацію взято з сайту ынформацыйного ынтернет-видання "ТАВРИЙСКИЕ ВЕСТИ"https://tavriya.ks.ua/index.php?newsid=11998&fbclid=IwAR0ZtgqLjb9XwFVMLba1XHsrToMC0j9zHYRHHVc3Xb0W-X2Q6oIxNTS1YO4


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень