A A A K K K
людям із порушенням зору
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО “КАХОВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА МІСЬКА ЛІКАРНЯ ІМЕНІ РОДИНИ ПАНКЕЄВИХ КАХОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ”

КОРОНАВІРУС - обізнаність це захист

Дата: 01.02.2020 13:15
Кількість переглядів: 2386

Останнім часом в світі йдеться дуже багато розмов, щодо захворювання на коронавірус, який виявили в Китаї. Отже, ми вирішили дізнатись більше про це захворювання та поспілкувались з лікарем-інфекціоністом Каховської ЦРЛ Березан Тетяною Миколаївною.

  • Тетяна Миколаївна, поясніть, будь ласка, що таке взагалі коронавірус?

Коронавіруси – це велике сімейство яке може викликати захворювання у людей від розповсюджуваної простуди до важкого гострого респіраторного синдрому, запалення травневого тракту.

Вперше коронавірус був виділений у 1965 році  від хворого на гостре респіраторне захворювання. В данний час сімейство коранавірусів включає два види  вірусів, які визивають важку респіраторну інфекцію у людей- SARS-Cov (Severe acute respiratory syndrome coronavirus, абоТГРС) та MERS-Cov (Middle East respiratory syndrome coronavirus, или БСРС).

 Наприкінці 2019року китайська влада повідомила про спалах пневмонії невідомого походження у городі Ухань. Експерти попередньо встановили, що збудником став новий тип коронавіруса 2019-nCoV.

Коронавіруси- мають сферичну форму, містіть одноланцюгову молекулу РНК. Мають оболонку з не щільними  шипами або ворсинками яка згадує корону при затемнені сонця, звідти і назва збудника.

  • Як діє та розповсюджується коронавірус?

Проникаючи  у клітину, коранавіруси розмножуються  у цитоплазмі, розповсюджуються по всьому організму. Вони здібні подавляти імунітет. Коронавірус нестійкий до дії зовнішніх факторів і миттєво  руйнуються при температурі 560С, дії УФО.

Коронавіруси розповсюджені повсюдно та реєструються на протязі року, захворюваність зростає взимку та ранньою весною. Частіше  в 5-7 разів хворіють діти.

Інфекція розповсюджується  повітряно-крапельним, контактним, фекально-оральним шляхами.

Джерелом інфекції є хворі зі стертою, маніфестною формою захворювання.  По останнім спостереженням за випадками в Ухані джерелом можуть бути каржани, змії, люди в інкубаційному періоді.

Інкубаційний період становить від 3 до 14 діб, в середньому 5.

  • Які ознаки коронавірусу, та як він передається? 

Переважаючою формою інфекції є респіраторна, кишкова форма зустрічається рідше, частіше у дітей. Ознаки ГРВІ які з'являються під дією вірусу звичайно спостерігається на протязі декількох днів та закінчується повним видужанням. Але  у деяких випадках воно може придбати форму атипової пневмонії або важкого респіраторного синдрому. Ця патологія супроводжується гострою дихальною недостатністю, яка характеризується високим показником летальності(38%) та спостерігається у хворих з важкою супутнією патологією легень, серця, імунної системи, цукровим діабетом та ін.

  • Як проходить лікування коноравіруса?

Лікування легких форм проходить вдома. Хворі   на важкий респіраторний синдром госпіталізуються до стаціонарів, відділень інтенсивної  патології.

Специфічного лікування не має, призначення робляться згідно клінічним проявам.

Імунітет після перенесеного захворювання нетривалий, ймовірна реінфекція.

На теперішній час розшифрований геном вірусу, проводиться  розробка вакцини.

  • Розкажіть, будь ласка, про профілактику цього захворювання.

Профілактика  це використання засобів особистого захисту, миття рук, уникання скупченості людей, з людьми з ознаками захворювання, провітрювання приміщень, переривання відвідування територій де виявлені, або є підозри на наявність інфікованих на коронавірус 2019-nCoV.

По останнім даним крім Китаю вірус виявлений ще в 23 країнах світу.

 У світі захворіло на 01.02.2020р  11 791 чоловік, померло -  259, під наглядом 118 478.

Закрито на карантин 17 міст з населенням біля 60млн людей. Перервані  сполучення у самому Китаї та меж багатьма країнами світу та Китаєм.

ВООЗ визнало nCoV2019 глобальною проблемою світу.

  • Чи є коронавірус в Україні і які заходи проводяться?

В України прийнятий наказ 185 від 24.01.2020р. "Про заходи щодо недопущення занесення і поширення на теріторії України випадків захворювання, спричинених новим коронавірусом, виявленим у місті Ухань (провінція Хубей, Китай).

В України на даний час хворих на коронавірус 2019-nCoV не має.

Бережіть себе і будьте здорові!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень