A A A K K K
людям із порушенням зору
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО “КАХОВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА МІСЬКА ЛІКАРНЯ ІМЕНІ РОДИНИ ПАНКЕЄВИХ КАХОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ”

Щасливе очікування

Дата: 12.08.2019 08:38
Кількість переглядів: 2969

Плануємо дитину

 От і наступив у вашому житті той момент, коли ви з чоловіком вирішили, що готові дати життя ще одній маленькій людині. Планування вагітності-це дуже важливий крок, оскільки він змінить ваше життя назавжди. Але вагітність рідко настає відразу, як тільки її заплануєш, тому іноді доводиться чекати цього моменту кілька місяців, які варто провести з користю.

 Спосіб життя і планування вагітності

 Якщо ви вирішили завагітніти, а тим більше, якщо ви вже вагітні, то вам варто уважно придивитися до свого способу життя. Ні, ніхто не говорить про те, що вам потрібно його змінювати кардинально, але від більшості шкідливих звичок вам і вашому чоловікові варто відмовитися відразу, бажано ще під час планування вагітності.

Роль харчування

 Правильне харчування в період підготовки до вагітності (преконцепції) надзвичайно важливе. У харчуванні жінки, як і чоловіка майбутнього батька, в період преконцепції вкрай необхідно дотримуватись усіх загальних принципів харчування, і насамперед принципів передзабезпеченості і мультикомпонентної збалансованості. Порушення цих принципів під час підготовки до вагітності, а тим більше під час вагітності, несе істотно більший ризик для здоров'я дитини, ніж навіть значніші дефекти харчування у подальшому житті. Наприклад, при загальній недостатності харчування спостерігається зниження фертильності, при різких змінах харчування- зменшення продукції статевих гормонів, при недостатності цинку- зменшення числа сперматозоїдів. Тому вже на етапі планування подружній парі необхідно подбати про здорове про здорове раціональне харчування в родині.   

Паління

Обов’язково треба кинути палити. Дослідження показали, що тютюн не тільки небезпечній під час вагітності, але він також знижує ймовірність зачаття, впливаючи на організм жінки, і чоловіка. Під час вагітності паління призводить до відставання плоду в розвитку. Значну шкоду здоров’ю матері і дитини наносить навіть пасивне паління. Тому важливо, щоб ваш чоловік й оточуючі відмовилися від паління на час вашої вагітності.

 Алкоголь

Під час планування вагітності варто обмежити вживання алкоголю. Хоча один келих червоного вина не зашкодить у цей період, до моменту зачаття дитини потрібно припинити вживати алкоголь подружній парі взагалі. Вживання алкоголю під час вагітності може призвести до розвитку «алкогольного синдрому», що виявляться в уповільненні внутрішньоутробного розвитку плоду, а у дитини- у відставанні від нормального фізичного і розумового розвитку, порушення зору  і слуху, малому розмірі голови і мозку, неможливості концентрації уваги.

Ліки

Готуючись до вагітності, обмежте прийом ліків. Якщо у вас е якісь хронічні захворювання або схильність до алергії або ГР3, потрібно проконсультуватися з вашим лікарем з приводу лікування цих хвороб і, звичайно ж, під час планування вагітності категорично заборонено вживати будь-які наркотики. Це стосуються і вас, і вашого чоловіка.

Інші рекомендаці 

  1. Перед плануванням вагітності не- обхідно ретельно обстежитися в лікаря-гінеколога, а також, при наявності генетичних захворювань, пройти обстеження в лікаря-генетика. Обстеження в генетика потрібно пройти також усім жінкам старше 35 років, що збираються завагітніти, генетик проведе повне обстеження і зможе обчислити ризик появи спадкового захворювання або оцінити ризик появи того або іншого захворювання, що вже спостерігалися в родині майбутніх батьків.

За результатами обстеження фахівці генетичної консультації дадуть вам відповідні рекомендації. I тільки вам приймати остаточне рішення.

 

  1. При плануванні вагітності необхідно знайти відповідь ще на одне дуже важливе питання: якщо жінка хворіє на яке-небудь серйозне захворювання (на жаль, сьогодні навіть молоді люди можуть мати дуже тяжкі недуги практично будь-якого органу або системи): чи можна жінці вагітніти і народжувати взагалі? Віра в дуже розповсюджене у народі повір'я, що захворювання, навіть дуже серйозне, можна «переродити», призводить до трагедії для жінки, а отже, і для дитини, чоловіка, родини. Щоб уникнути цих трагічних випадків під час пологів при наявності серйозних захворювань у жінки, необхідно ще на етапі плануванні вагітності проконсультуватися у відповідного фахівця. Тільки після такої консультації i, можливо, відповідної підготовки або проведеного спеціального лікування можна планувати вагітність і народження дитини.

 

  1. Ще до вагітності важливо відвідати стоматолога. Якщо необхідно зробити рентген, щелепну хірургію або пломбування, то ці процедури краще пройти до настання вагітності.

 

  1. Обмежте споживання кофеїну. Існують дані, що в жінок, які споживають більше однієї чашки кави на день, зменшуються шанси завагітніти.

 

  1. Намагайтеся не нервуватися й уникати стресових ситуацій. Якщо ви хвилюєтесь і турбуєтесь з приводу майбутньої вагітності, можуть виникнути проблеми з зачаттям. Думайте тільки про щось хороше, відволікайтесь, займаючись улюбленими справами.

 

 

  1. Існують ситуації, коли при підготовці до вагітності вам необхідно буде приймати вітаміни, які порадить лікар. Але потрібно пам'ятати і те, що надлишок вітамінів так само шкідливий, як і їх недостача, тому самій собі вітаміни призначати не варто.                                                                                                                                                                                                    Завідуюча жіночою консультацією, лікар-гінеколог Пирховка Т.В. 

Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень