A A A K K K
людям із порушенням зору
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО “КАХОВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА МІСЬКА ЛІКАРНЯ ІМЕНІ РОДИНИ ПАНКЕЄВИХ КАХОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ”

Плазмаферез: показання, види і ефективність

Дата: 22.08.2021 13:35
Кількість переглядів: 3018

Плазмаферез: суть процедури, види і ефективність, показання, проведення

Найпоширенішим інтенсивним методом очищення крові від патологічних речовин (токсинів, циркулюючих імунних комплексів - ЦВК, непотрібних організму антитіл, медіаторів запальних реакцій і ін.), Є плазмаферез (плазмоцитоферез). Будучи широко використовуваним в різних сферах медицини, лікувальний плазмаферез є поділ крові на компоненти (формені елементи + рідка частина) з подальшою заміною дефектної плазми. Не поступаючись по ефективності іншим процедурам подібного роду, плазмоцитоферез помітно виграє, оскільки відрізняється найбільшою доступністю, практично абсолютною безпекою, простотою виконання, меншою травматичністю і порівняно низькою вартістю.

Безумовно, відокремити плазму від формених елементів «голими руками», тобто, без використання певного обладнання, невозможно. Мембранний плазмоцитоферез є «чистку крові» шляхом її фільтрації при проходженні через одноразові волокнисті (мембранні) фільтри. Ці фільтри дозволяють відокремлювати плазму, в якій зосереджені патологічні елементи (токсини, шкідливі БАВ, уламки клітинних стінок, «погані» холестерини). Устаткування, призначене для подібних цілей, працює в автоматичному режимі, має пристрій, що дозволяє контролювати хід процедури, а сам процес нагадує гемодіаліз.

Основне завдання мембранного плазмаферезу - детоксикационная.

Показаннями до проведення процедури є:

1. Запальні процеси, локалізовані в черевній порожнині і грудній клітці (гострий період);

2. Інфекційні хвороби;

3. Опіки;

4. Важкі травми;

5. Отруєння.

У подібних ситуаціях сильно пригнічується імунний захист з розвитком свого роду «імунного дистрес-синдрому». Детоксикація в таких випадках дозволяє в деякій мірі придушити хвороба і направити організм хворого в бік одужання.

З якою метою проводять плазмаферез

В організм людини із зовнішнього середовища що тільки не потрапляє: вихлопні гази, тютюновий дим, отруйні речовини у вигляді відходів, що викидаються промисловими підприємствами м багато іншого, а також ліки, спиртовмісні рідини та наркотики, які люди вживають в більшості випадків з власної ініціативи. Можна собі уявити, як страждають головні органи життєзабезпечення: серце, печінка, легені, нирки? Вони отримують колосальне навантаження, яка, до того ж, відбивається на роботі таких найважливіших систем, як нервова, ендокринна, імунна.

Що стосується людей хворих, то тут ситуація ще гірше: вплив шкідливих факторів лише ускладнює перебіг основного захворювання, тому очищення крові в таких випадках стає першорядним завданням. І тоді на допомогу приходить безпечна, практично безболісна процедура плазмаферезу, яка використовується не тільки для омолодження і оздоровлення організму, підняття життєвого тонусу і настрою, а й для лікування більше двох сотень хвороб.

В цілому, на плазмоцитоферез покладаються такі завдання:

• Вивести з циркуляторного русла різні шкідливі речовини: токсини, медіатори запальних реакцій, продукти паракоагуляціі, а саме, розчинні фібрин-мономерні комплекси (РФМК), патологічні антитіла, ЦВК (циркулюючі імунні комплекси);

• Замінити «погану» плазму, в якій має місце або недолік нормальних компонентів (факторів згортання крові, імуноглобулінів) або надлишок патологічних антитіл;

• Привести до норми ОЦК (об'єм циркулюючої крові) та реологічні властивості крові з подальшим поліпшенням кровообігу в мікроциркуляторному руслі.

Показання

Спираючись на багаторічний досвід, який виявив безсумнівну користь плазмаферезу, клініцисти по праву вважають очищення крові в деяких випадках процедурою обов'язковою, наприклад:

1. Парапротеінеміческіе гемобластози:

2. тромбоцитопенічна тромботическая пурпура;

3. Септичні стану;

4. Синдром Гудпасчера (системний капілярів з ураженням легень і нирок);

5. ДВС-синдром;

6. СГБ (полирадикулоневрит Гієна-Барре);

7. Розсіяний склероз (при відсутності ефекту від глюкокортикоїдів);

8. ДЗСТ (дифузні захворювання сполучної тканини) або хвороби, які звикли називати коллагенозами (РА, ВКВ).

Плазмоцитоферез стимулює імунітет, підвищує захисні сили і таким чином допомагає організму боротися з вірусною і бактеріальною інфекцією. Разом з тим, очищення крові знижує ризик розвитку алергічних реакцій або зовсім запобігає їх. Тому показаннями до проведення процедури очищення крові (крім зазначених вище) є:

• Шкірні ураження (псоріаз, дерматит, екзема, кропив'янка, синдром Лайєлла);

• Запальні процеси, що зачіпають жовчний міхур, паренхіму печінки і підшлункової залози;

• Виразковий коліт і хвороба Крона;

• Амілоїдоз;

• Мієломна хвороба;

• Патологія щитовидної залози;

• Бронхіальна астма;

• Ліквідація наслідків хіміо- і променевої терапії;

• Перенесення гепатити В або С (мембранна плазмофільтрація дозволяє видалити патологічні речовини - метаболіти, аутоантитіл);

• Цукровий діабет (профілактика вторинних ускладнень);

• Інфекції, хронічні запальні хвороби жіночої статевої сфери, безпліддя, невиношування, пізній токсикоз, профілактика резус-конфлікту, підготовка до ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення);

• АФС (антифосфоліпідний синдром);

• Хвороби серця і судин: ІХС, артеріальна гіпертензія, атеросклеротичний процес;

• Алергічні реакції, аутоімунні захворювання, інфекції;

• Хвороби сечостатевої системи у чоловіків (уретрит, простатит);

• гемолітико-уремічний синдром;

• Поліорганна недостатність;

• Гломерулонефрит з нефротичним синдромом;

• СХУ (синдром хронічної втоми);

• Інтоксикації (в тому числі, наркотична та алкогольна).

Крім того, очищення крові нерідко призначається, якщо раніше проведені заходи не мали успіху, а в окремих ситуаціях дане лікування ( «чистка крові») взагалі сприймається, як елемент реанімації, наприклад, при сепсисі, гострому гемолізі, а також після того, як людина пережила клінічну смерть.

Тим часом, хоч не суворі, протипоказання до плазмаферезу все-таки є. це:

1. Хронічний перебіг ЗДА (залізодефіцитна анемія), коли рівень гемоглобіну не піднімається вище 90 г / л;

2. Серйозні поразки печінкової паренхіми, що тягнуть порушення синтезу протеїнів (значення загального білка в аналізі крові не досягають 60 г / л);

3. Пухлинний процес (правда, якщо мембранний плазмаферез передбачений протоколом підготовки до хірургічного втручання, то процедура не скасовується);

4. Набряки;

5. Загострення виразкової хвороби шлунка і 12-палої кишки;

6. Проблеми з венепункцію, викликані вродженою аномалією будови вен або ураженнями судин, утвореними в результаті численних внутрішньовенних ін'єкцій;

7. Гострий період серцево-судинних захворювань, наприклад, інфаркт міокарда до півроку;

8. Не зупинене кровотеча.

З огляду на, що абсолютних протипоказань до проведення даної процедури медицина не зазначає, питання в кожному випадку розглядається індивідуально і, якщо стан хворого, його вік і характер перебігу супутньої патології дозволяє, то, як правило, лікарі схиляються в бік очищення крові.

Плазмаферез вирішує завдання детоксикації. Все, що стало зайвим в організмі, але зосереджено в крові, міжклітинному просторі і клітинах тканин (шкідливі БАВ, токсини, уламки вірусних частинок, залишки мертвих клітин та ін.) Йде разом з видаляється плазмою, що забезпечує відпочинок органам, які зазвичай зайняті подібної роботою (печінка, нирки, легені); Організм отримує лікування і оздоровлюється без застосування синтетичних лікарських засобів, завдяки власним ресурсам.

• Плазмаферез покращує реологічні властивості крові. Широке коло патологічних станів, при яких згущується кров (в аналізі крові: гематокрит підвищений, рівень гемоглобіну збільшений) напружує серцеву діяльність і порушує кровообіг в мікроциркуляторному руслі (крові важко долати вузький просвіт судини), що призводить до хронічного кисневого голодування (гіпоксії). Недоодержуючи кисень і поживні речовини, тканини накопичують те, що не змогли віддати - токсичні продукти метаболізму. Плазма крові, проходячи через фільтр (мембранний плазмаферез), залишає шкідливі речовини, накопичені в організмі, і сама при цьому оновлюється. В результаті - знижується в'язкість крові, поліпшується плинність, показники гематокриту приходять в норму. Безумовно, оновлена ​​кров швидше «побіжить» по судинах, добереться до найвіддаленіших куточків людського тіла, щоб забезпечити тканини киснем і живильними речовинами і забрати від них продукти обміну.

• Мембранний плазмаферез грає роль иммуномодулирующего фактора. Присутні в плазмі патологічні імуноглобуліни і аутоантитіла, які підтримують хронічне запалення, не зможуть подолати мембрани фільтрів і осядуть на них, отже, очищення крові допоможе імунній системі відновити втрачену рівновагу. Крім цього, сприймаючи фільтр і магістралі апарату, як щось чуже, система імунітету починає активізуватися, підвищуючи тим самим захисні сили організму.

Тим часом, пацієнтів, яким призначена така процедура, цікавить шкоду плазмаферезу. Якщо плазмоцитоферез проведено правильно, витягнута плазма адекватно замінена (при переривчастому плазмаферезе) сольовими або колоїдними (якщо обсяг перевищує 1,5 л) розчинами, то, крім позитивних ефектів очищення крові нічого не дає. Інша справа, ускладнення і реакції, які можуть супроводжувати будь-який лікувальний захід. Наприклад, порушення гемодинаміки по типу непритомності (в поодиноких випадках - ортостатичний колапс), а також температурні реакції. Втім, все це легко купірується і не становить серйозної перешкоди для подальшого проведення процедури. Пацієнти плазмаферез, в основному, люблять і відгуки про нього переважно позитивні. Ті люди, які на собі відчули цю процедуру, радять не ходити на «чистку крові» натщесерце і, крім цього, дають інші рекомендації. Практично всі люди, що пройшли подібне лікування, відзначають його високу ефективність.

Обов'язково потрібно враховувати, що одним сеансом лікування не обмежується, їх потрібно провести як мінімум три. Чому три? Тому що:

1. Перший етап покликаний видаляти тільки ті токсичні речовини, які вільно циркулюють в крові;

2. Другий сеанс дозволяє витягувати токсини «засіли» в міжклітинної рідини (вони спрямовуються в кров на місце видалених шкідливих елементів);

3. І лише третій сеанс забезпечує виведення шкідливих продуктів з самих клітин. Дане лікування сам пацієнт собі не призначає. Воно проводиться після консультації з фахівцем і під контролем лікаря, який не залишає пацієнта під час процедури.

Ефективний метод очищення крові від циркулюючих імунних комплексів і токсинів на сьогоднішній день - це плазмаферез. Він має виражений імунокорегуючої та детоксикаційної ефект, що робить його одним з найбільш використовуваних в різних областях медицини.

Що таке плазмаферез

Плазмаферез - це екстракорпоральна скорочена терапія, яка полягає в очищенні крові від метаболічних і токсичних речовин, які є причиною різних захворювань. Процедура може бути виконана одним з двох способів: або поділом крові на плазму і клітини (формені елементи), або «проціджуванням» плазми. Під час плазмаферезу відбувається забір венозної крові пацієнта, яка потім вже очищеної повертається назад в венозний русло.

Завдання плазмаферезу крові:

• Видалення шкідливих речовин: продуктів паракоагуляціі, медіаторів запальних реакцій, токсинів.

• Заміна плазми з великою кількістю антитіл або, навпаки, з недоліком необхідних компонентів (наприклад, імуноглобулінів).

• Нормалізація реологічних властивостей і об'єму циркулюючої крові з подальшим поліпшенням кровообігу.

На даний момент методика широко застосовується в лікуванні синдрому Ламберта-Ітона, важкої міастенії, полінейропатії і ряду інших захворювань.

Плазмаферез: показання

Список показань до використання процедури регулярно оновлюється на сайті Американського товариства афереза ​​(ASFA). На даний момент асоціація сформувала дві лінії застосування плазмаферезу.

Показання першої лінії (ефективність процедури доведена безліччю досліджень):

• Нефрологія. Склероз, ANCA, синдром Гудпасчера, відмова від пересадки нирок, опосередкований антитілами.

• Неврологія. Пандас, міастенія, полінейропатія, синдром Гієна-Барре.

• Захворювання обміну речовин. Фульмінантна хвороба Вільсона, сімейна гомозиготна гіперхолестеринемія.

• Гематологія. Кріоглобулінемія, атиповий гемолітичний уремічний синдром, парапротеінемія, тромботична тромбоцитопенічна пурпура.

Показання другої лінії (доказова терапія потребує підкріплення іншими методиками лікування):

• Неврологія. Оптикомиелит, загострення розсіяного склерозу, синдром Ламберта-Ітона, вогнищевий енцефаліт.

• Гематологія. Мієлома з литою нефропатією, аутоімунна гемолітична анемія, еритроцитарна аплазія, атиповий гемолітичний уремічний синдром, АВО-несумісна трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин, Алоімунізація еритроцитів під час вагітності.

• Імунологія. Системний червоний вовчак, катастрофічний антифосфоліпідний синдром.

• Метаболічні захворювання. Отруєння грибами, хвороба Рефсума. Крім перерахованих вище, є ще ряд хвороб, при лікуванні яких рішення про використання процедури очищення крові приймає лікар індивідуально, так як для цих захворювань плазмаферез не має повністю доведеного терапевтичної дії.

Плазмаферез в лікуванні аутоімунних захворювань

Найпоширеніший метод лікування хвороб аутоімунного характеру - прийом ліків, що пригнічують роботу імунної системи. Однак у високих дозах або при тривалому прийомі всі вони мають серйозні побічні дії. Як альтернативу можна використовувати методику видалення аутоантитіл з кровотоку.

При заборі крові виділена плазма з аутоантителами видаляється і замінюється альбуміном або фізіологічним розчином, а клітини повертаються в кровотік. Таким чином, плазмаферез дозволяє значно зменшити лікарські дози, завдяки чому мінімізується негативний вплив медикаментів на організм.

Види плазмаферезу

Існує два способи сепарації клітин і плазми - ручний (дискретний плазмаферез) і апаратний. Перший не вимагає застосування спеціального устаткування і виконується за однією з двох методик: гравітаційної і безаппаратного фільтраційної. Гравітаційна методика полягає в осіданні формених елементів на дно контейнера під впливом сили тяжіння. Плазма, що знаходиться у верхній частині ємності, відводиться назовні, а клітини крові внизу повертаються в венозний русло. Ефективність такої технології низька, тому вона використовується рідко.

Безаппаратного фільтраційний плазмаферез при алергії і інших хворобах працює за таким же принципом, але з невеликою різницею - завдяки фільтрам поділ більш якісне та швидке. Правда, і ця технологія поступається апаратним методикам. Апаратну очищення крові поділяють на центрифужную і мембранну.

Центрифужний плазмаферез виконується за допомогою апарату з центрифугою, який в автоматичному режимі і за заданою програмою здійснює вилучення і заповнення певного об'єму крові. Цей процес проходить з регулюванням швидкості розгону і гальмування, що виключає ризик пошкодження клітин крові під час процедури. Поділ крові на плазму і клітини відбувається в максимально короткі терміни, що дає можливість зберегти властивості різних компонентів плазми і цілісність клітин. Цей вид плазмаферезу максимально безпечний і комфортний для пацієнта.

Мембранний плазмаферез - це очищення плазми за допомогою спеціальних волокнистих фільтрів (мембран). Фільтри мають отвори певного розміру, через які не можуть пройти патологічні елементи і токсичні речовини. Вони залишаються на мембрані, а чиста плазма повертається назад в кровотік. Різновид фільтраційного методу - каскадний плазмаферез, суть якого полягає в багатоетапної прогоні плазми через фільтри з отворами різних розмірів. Устаткування для мембранного методу є автоматичним, а також включає пристрій для контролю за ходом процедури.

Особливості та переваги плазмаферезу

Лікувальний плазмаферез сприяє підвищенню імунітету, допомагаючи організму боротися з різними захворюваннями. Клінічна користь від очищення крові, в першу чергу, спостерігається у пацієнтів з хворобами, що мають обмежений час перебігу. За своєю ефективністю процедура не поступається іншим подібним методикам. При цьому вона помітно відрізняється більшою безпекою, доступністю, легкістю застосування і меншою травматичністю. Але це лише за умови застосування сучасного спеціалізованого обладнання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень