A A A K K K
людям із порушенням зору
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО “КАХОВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА МІСЬКА ЛІКАРНЯ ІМЕНІ РОДИНИ ПАНКЕЄВИХ КАХОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ”

Прем’єр міністр Олексій Гончарук доручив регіонам активніше готуватися до другого етапу змін в системі фінансування охорони здоров’я

Дата: 27.11.2019 08:31
Кількість переглядів: 534

26 листопада під головуванням прем’єр-міністра Олексія Гончарука за участі міністра охорони здоров’я Зоряни Скалецької з регіонами обговорили, що ще потрібно зробити на місцях для успішного старту трансформації в поліклініках та лікарнях, а також про необхідність збільшення рівня вакцинації.

У квітні 2020 року розпочинаються зміни у фінансуванні закладів, які надають спеціалізовану допомогу - це поліклініки та лікарні. Як показав досвід впровадження на рівні первинної допомоги, зміна моделі фінансування є успішної. В деяких регіонах заробітні плати сімейних лікарів сягали 25 тис грн.

Для успішного старту змін на рівні спеціалізованої допомоги і підписання договору з Національною службою здоров’я України ці заклади, які надають спеціалізовану допомогу, мають відповідати вимогам НСЗУ, а саме: бути автономізованими, мати комп’ютери та підключитися до електронної системи охорони здоров’я.

“Головне завдання для місцевої влади у першому кварталі наступного року – допомогти закладам охорони здоров’я підготуватися до нового етапу реформи задля того, щоб громадяни мали реальний доступ до гарантованих державою медичних послуг. Адже з другого кварталу 2020 року державної субвенції на фінансування закладів спеціалізованої медичної допомоги не передбачається, і єдиний шлях отримати фінансування з державного бюджету - підписати договір з Національною службою здоров’я України. Всі заклади мають бути автономізовані та забезпечені комп’ютерами”, - зазначив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

У 2020 році в Україні у повному обсязі запрацює Програма медичних гарантій. На це у державному бюджеті закладено 72 млрд грн. Це майже 64% від загальної суми коштів, виділених на систему охорону здоров’я.

“У рамках підготовки до впровадження Програми медичних гарантій вже автономізовано близько 73% закладів, що надають спеціалізовану медичну допомогу. Найбільше таких закладів у Полтавській (98,59%), Вінницькій (97,69%), Харківській (93,64%), Одеській (90,53%) та Сумській (90,22%) областях. Комп’ютеризовано лише 33% спеціалізованих закладів. Області-лідери – Полтавська (66,02%), Чернігівська (56,38%) та Львівська (56,10%) області”, - сказала міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька.

Також обговорили проблему низького охоплення профілактичними щепленнями. В програмі діяльності Уряду передбачено досягнення охопленнями профілактичними щепленнями на рівні 95%, що дозволить сформувати колективний імунітет населення та запобігти виникненню спалахів вакцинокерованих інфекційних хвороб.

Вже найближчим часом буде прийнята Стратегія розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти проведенням імунопрофілактики.

Серйозною проблемою залишається забезпечення дотримання вимог температурного режиму при розвезенні та зберіганні вакцин на регіональному рівні. Зокрема мова йде про холодильне обладнання, в якому зберігаються вакцини на місцях. В усіх областях є холодильники, яким понад 30 років.

Прем’єр-міністр доручив регіонам провести аудит умов та стану збереження вакцин на складах та у холодильних установках закладів охорони здоров’я та вжити заходів щодо забезпечення закладів охорони здоров’я ефективним холодильним обладнанням, що забезпечить належний рівень зберігання вакцин.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень