A A A K K K
людям із порушенням зору
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО “КАХОВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА МІСЬКА ЛІКАРНЯ ІМЕНІ РОДИНИ ПАНКЕЄВИХ КАХОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ”

У 2020 РОЦІ НСЗУ ОПЛАТИТЬ ЛІКУВАННЯ ГОСТРОГО МОЗКОВОГО ІНСУЛЬТУ ЗА ПІДВИЩЕНИМ ТАРИФОМ

Дата: 15.10.2019 09:09
Кількість переглядів: 604

Інсульти займають перше місце серед причин смертності українців. Тому лікування гострого мозкового інсульту визначено пріоритетним напрямком у програмі медичних гарантій. З квітня 2020 року, у рамках програми медичних гарантій, лікування гострого мозкового інсульту оплачуватиметься за підвищеним тарифом - 19 500 гривень. За умови, якщо послуга відповідатиме вимогам НСЗУ. Про це йшлося на прес-конференції «Обговорення державної стратегії лікування інсультів».



У 2020 році пацієнт має отримати від держави гарантований перелік медичних послуг. За нього з податків громадян заплатить НСЗУ. У цьому загальному переліку лікування гострого мозкового інсульту визначено як пріоритетну послугу. 

Доктор медичних наук член-кореспондент АМНУ, лікар-нейрохірург, президент ГО «Українська асоціація боротьби з інсультом», професор Микола Поліщук.

«Проблема інсультів є надактуальною для України. Щороку від інсультів помирають понад 40 тисяч людей, це – офіційна статистика. Інсульти є лідером у структурі смертності серед українців”, - сказав професор Поліщук.

За його словами, питання лікування гострого мозкового інсульту вимагає особливої уваги.

«Інсультні хворі у нашій державі лікуються у загально-неврологічних відділеннях. Однак світовий досвід свідчить, що значно зменшити смертність та інвалідизацію через інсульти можна лише тоді, коли рятувати такого пацієнта у спеціалізованих відділеннях, медичних центрах. Наша асоціація провела моніторинг щодо 500 відділень українських лікарень у які приймають пацієнтів з інсультами. Виявилося, що 300 з них не мають належних методів для нейровізуалізації та лікування таких хворих. Невчасно поставлений діагноз призводить до фатального лікування, внаслідок якого пацієнт з інсультом гине», - наголосив професор Поліщук.

Оксана Мовчан, заступниця голови Національної служби здоров'я:  

«Програма медичних гарантій з 2020 року запрацює у повному обсязі. До гарантованого пакету увійдуть послуги на всіх рівнях медичної допомоги.  Лікування гострого мозкового інсульту є одним з чотирьох пріоритетів, якому приділятиметься особлива увага», - сказала Мовчан.

За її словами, лікарня, у якій лікують інсульти, має бути оснащена відповідним  медичним обладнанням для встановлення правильного діагнозу.

«Для успішного лікування пацієнту з інсультом лікарня має вчасно діагностувати інсульт – це неможливо без засобів нейровізувалізації (КТ, МРТ), а також розпочати лікування у межах терапевтичного вікна. Тариф за пролікований випадок інсульту становитиме 19 500 гривень. У межах тарифу покривається підтвердження діагнозу, безпосереднє лікування, включно з ліками із Національного переліку, крім тих, які закуповуються за окремою програмою МОЗ, та реабілітація у гострому стані. Цей тариф практично втричі вищий, ніж був середньозважений тариф на лікування інсульту за рахунок медичної субвенції», - зазначила Мовчан.

Вона підкреслила, що НСЗУ також контролюватиме процес лікування гострого мозкового інсульту у лікарнях, яким будуть оплачуватися такі послуги.

«Ми вживатимемо заходів у разі недобросовісної поведінки лікарні. Зокрема, якщо обсяг надання медичної допомоги не відповідатиме вимогам, що зазначені у контракті, або лікарня вимагатиме кошти від пацієнта. Ця послуга буде абсолютно безоплатна для пацієнта», - наголосила Мовчан.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень