A A A K K K
людям із порушенням зору
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО “КАХОВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА МІСЬКА ЛІКАРНЯ ІМЕНІ РОДИНИ ПАНКЕЄВИХ КАХОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ”

НЕБУЛАЙЗЕРНА ТЕРАПІЯ - ЦЕ СУЧАСНО

Дата: 27.08.2019 09:56
Кількість переглядів: 4445

Небулайзерна терапія – один з найбільш ефективних видів лікування бронхо-легеневих захворювань. Ще зовсім недавно через високу вартість і складність використання небулайзери застосовувалися тільки в медичних установах обласного рівня, однак, в останні роки вони стали широко використовуватися в терапевтичному відділенні КНП Каховська ЦРЛ.

Що таке небулайзер і для чого він потрібен?

Слово небулайзер походить від латинського слова «Небула» (туман, хмарина).

Небулайзер - це спеціальний пристрій для інгаляції, тобто для потрапляння лікарських речовин в бронхи і легені. Будь-яка речовина, введена в дихальні шляхи, всмоктується набагато швидше, ніж прийнята, наприклад, в таблетках. Тому вдихати ліки - ефективніше, ніж приймати таблетки. Особливо, якщо ліки призначено саме для дихальних шляхів.

Щоб ліки легше проникали в дихальні шляхи, їх слід перетворити в аерозоль - суспензія дрібних частинок в повітрі. Лікувальний аерозоль створюється за рахунок певних сил. Такими силами можуть бути потік повітря (компресорні небулайзери); ультразвукові коливання мембрани (ультразвукові небулайзери); вібрує металева сітка-мембрана (Електронно-сітчасті (МЕШ) небулайзери)

Небулайзерна терапія має переваги в порівнянні з іншими видами інгаляцій:

•    Доставка препарату прямо у вогнище ураження (аж до нижніх відділів дихальних шляхів), в зв'язку, з чим можна досягти швидкого лікувального ефекту.
•    Відсутній ризик отримати опік слизових оболонок дихальних шляхів (на відміну, від масляних або парових інгаляторів).
•    Не треба синхронізувати дихання під час інгаляції, як при використанні дозатора балончика. Тому інгаляції через небулайзер можна застосовувати у дітей з раннього віку.
•    Можна проводити інгаляції у хворих які знаходяться у важкому стані.
•    Не дратуються дихальні шляхи розчинниками і несучими газами (як це буває при використанні дозуючих аерозольних інгаляторів).
•    Можна чітко дозувати і використовувати високі дози ліків.

Які ж хвороби можна лікувати за допомогою небулайзера?

Розпорошений інгалятором лікарський препарат, починає діяти практично відразу, що дозволяє застосовувати небулайзери, в першу чергу, для лікування захворювань, які потребують невідкладного втручання - астми, алергії

Інша група захворювань, при яких інгаляції просто необхідні - хронічні запальні процеси дихальних шляхів, такі як хронічний риніт, хронічний бронхіт, бронхіальна астма, хронічна бронхообструктивні хвороба легенів, муковісцидоз та ін.

Але цим сфера їх застосування не обмежується. Гарні вони для лікування гострих респіраторних захворювань, ларингіту, риніту, фарингіту, грибкових уражень верхніх дихальних шляхів, імунної системи.


У терапевтичному відділенні  КНП Каховська ЦРЛ використовується 
Компресорний небулайзер для професійного використання Юлазер pro

 
Цей компресорний небулайзер відповідає європейським стандартам небулайзерної терапії

Основними його перевагами є:
•    створення високої концентрації лікарського препарату у легенях, зменшення загальної дози препарату і, як наслідок – зниження проявів системної дії ліків;
•    відсутність біотрансформації лікарського препарату (зв’язування з білками крові, модифікації в печінки, тощо) до початку його дії;
•    легкість і точність дозування лікарських засобів;
•    використання широкого спектру лікарських засобів (можуть бути використані всі стандартні розчини для інгаляцій) та їх комбінацій (можливість одночасного застосування двох і більше лікарських препаратів); сумісність лікарських препаратів;
•    підключення кисню до контуру інгалятору дозволяє наситити аерозольну суміш киснем;
•    оскільки немає необхідності синхронізувати вдих з потоком аерозолю, інгалятор можна використовувати незалежно від тяжкості стану хворого і наявності задишки.
Має такі лікувальні ефекти (залежно від групи препаратів, що застосовуються):
•    ∗ антимікробний,
•    ∗ протизапальний,
•    ∗ відхаркувальний,
•    ∗ бронхолітичний.

Побічні дії використання небулайзера переважно обмежуються побічною дією препаратів які використовуються. При глибокому диханні можуть з'явитися симптоми гіпервентиляції (запаморочення). Необхідно припинити інгаляцію. Після зникнення симптомів гіпервентиляції інгаляції через небулайзер можна продовжити. Тому небулайзерна терапія це – безпечно.
У терапевтичному відділенні  КНП Каховська ЦРЛ щороку небулайзерну терапію отримують понад 100 пацієнтів, що дозволяє: підвищити ефективність та скоротити строки стаціонарного лікування хворим з бронхо-легеневими захворюваннями. 

 

Лікар терапевтичного відділення

КНП Каховська ЦРЛ   Барна М.С
 


Коментарі:

Анонім
2020-02-17 11:36:43

А який краще придбати для використання вдома?

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень