A A A K K K
людям із порушенням зору
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО “КАХОВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА МІСЬКА ЛІКАРНЯ ІМЕНІ РОДИНИ ПАНКЕЄВИХ КАХОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ”

Бореліоз

Дата: 20.08.2019 07:34
Кількість переглядів: 1291

З приходом тепла все більше охочих виїхати за місто на пікнік, сходити в парк, ліс і, звичайно ж, вирушити на дачу. Ну що може бути кращим за свіжість лісового повітря та мальовничі краєвиди природи! Однак у траві і чагарниках нас підстерігає небезпека: кліщі. Ці створіння з’являються вже за температури вище 8°C. Небезпечний не сам укус комахи, а загроза заразитися від нього хворобою Лайма (Лайм-Бореліоз) – найпоширенішим інфекційним захворюванням, яке передають людям кліщі.

Згідно моніторингу у 2000р на території України було зареєстровано 58 випадків захворювання, а  у 2018 році- 5418. Найбільш небезпечні регіони це Виницька, Київська, Сумська, Черкаська області. Але зустрічається хвороба у всіх областях.

Укус кліща – зовсім не "дрібниці життя"

Багато хто просто не звертає уваги на такі дрібниці, як укус кліща. Хто як вміє, витягує нахабну комаху з шкіри і одразу ж забуває про маленькі неприємності. Проте така "дрібниця" у разі зараження інфекцією може призвести до дуже серйозних наслідків.

 Інфікованих кліщів досить багато всюди, не тільки в лісах, але навіть у дворах багатоповерхівок, де є квітники та чагарники. Коли кліщі прокушують шкіру людини, в організм потрапляє їхня слина, що може містити бактерії боррелії. Людина може навіть не відчути. Але що раніше виявити кліща, то меншими будуть наслідки. Якщо протягом доби, то ймовірність інфікування невисока, але, якщо комаха носить збудника інфекції та просиділа в тілі більше за  добу, то ймовірність зараження становить майже 100%.

У тому місці, де вкусив інфікований кліщ, через тиждень-два, а подекуди й місяць, з'являється кругла плямочка, підіймається  висока температура, а місце укусу починає  свербіти. Пляма має яскраво-рожевий колір і чіткий контур, поступово може збільшитися в розмірах аж до декількох десятків сантиметрів в діаметрі. Це мігрувальна еритема – головна ознака хвороби Лайма. Якщо ви бачите у себе на тілі таку пляму, потрібно негайно звернутися до лікаря-інфекціоніста. Але навіть якщо немає такої специфічної плями, то після укусу кліща все одно слід звернутися до лікаря, який надасть необхідні рекомендації і буде спостерігати надалі.

Багато людей вирішують нічого не робити, навіть якщо на тілі є червона пляма. Вона, до речі, поступово минає, але це зовсім не означає, що пройшла й інфекція. Трапляється, що людина живе з хворобою Лайма багато років, і вона не виявляється. Але це буває нечасто. У більшості випадків борелії починають розмножуватися, вражаючи органи і системи. Перш за все опорно-рухову систему, внаслідок у людини відбувається ураження суглобів. На другій стадії захворювання починаються збої в роботі серця. Завершальна, найважча стадія, характеризується ураженням нервової системи. Люди, не розуміють, звідки їхні недуги, звертаються до терапевтів, неврологів, кардіологів та ревматологів. І навіть якщо з часом вдається встановити причину захворювання, то  вилікувати людину просто неможливо. Вона стає інвалідом, хоча трапляються і летальні випадки.

Якщо ж вчасно виявити захворювання, лікар призначає курс антибіотиків, і людина повністю виліковується.

Як правильно видалити кліща

Найкраще це зробить фахівець травмпункту лікувального закладу, оскільки в домашніх умовах дуже складно акуратно видалити кліща разом з хоботком. Але якщо людина перебуває далеко від поліклініки та лікарні, то доведеться видаляти самому. Для цього можна використовувати такий спосіб. Одягнути гумові рукавички або обмотати пальці марлевою серветкою і обережно розгойдувати кліща з боку в бік. Потім взяти пінцет або зробити петлю з нитки, натягнути її на тіло кліща і повільно витягнути комаха разом з хоботком. Якщо хоботок залишився в ранці, його потрібно видалити стерильною голкою. Після чого обов'язково вимити руки.

Як визначити, заражена людина хворобою Лайма чи ні

В останні роки в Україні стало популярно відносити кліщів до лабораторії та перевіряти на збудники енцифаліту та бореліозу. Центр з контролю та профілактики захворювань не радить цей метод за деяких причин:

Інфікований кліщ не означає, що інфікувались ви;

Неінфікований кліщ не означає, що здорові ви.

Іншими словами, цей метод діагностики не є ефективним та точним. Ви лише втратите час та гроші.  До того ж, , якщо ви інфіковані, то симптоми з’являться раніше ніж результати аналізів кліща.

  Наявність інфекції в крові людини встановить серологічна діагностика, тобто аналіз крові на наявність антитіл до борелій. Але це можна зробити тільки через 2-4 тижні після укусу, коли в крові почнуть вироблятися антитіла до цієї інфекції. Тому поспішати здавати аналіз одразу ж після укусу просто безглуздо. Щоб не наробити помилок, дотримуйтесь рекомендацій лікаря.

Залишається нагадати, що кліщі живуть зовсім не на деревах, як чомусь багато хто вважає, а у траві і чагарниках не вище метра. Це потрібно враховувати, вирушаючи на природу. Ніколи не сідайте під самим кущем, навіть якщо він прекрасно захищає від променів сонця. А на траву потрібно обов'язково покласти покривало. Кліща манить тепло, що йде від людини або тварини. Комаха може блукати тілом досить довго – до 12 годин, поки не знайде затишне містечко, де шкіра ніжніша (в пахвовій западині, в паху, під коліном, на шиї). Тому, коли ви повертаєтеся додому з прогулянки, потрібно обов'язково струсити весь одяг і оглянути один одного і своїх домашніх улюбленців, які теж страждають від укусів кліщів. Що раніше вдасться виявити паразита, то легше його видалити зі шкіри і тим менше шансів заразитися хворобою Лайма.

Лікар-інфекціоність Каховської ЦРЛ Березан Т.М.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень