A A A K K K
людям із порушенням зору
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО “КАХОВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА МІСЬКА ЛІКАРНЯ ІМЕНІ РОДИНИ ПАНКЕЄВИХ КАХОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ”

Інфаркт – хвороба, що "молодшає": симптоми, лікування, перша допомога та причини виникнення

Дата: 19.08.2019 08:13
Кількість переглядів: 13898

За статистикою, щороку в Україні стається як мінімум 40 тисяч інфарктів. При цьому ішемічну хворобу серця діагностовано приблизно у кожного четвертого дорослого українця, тобто майже у 9 мільйонів людей, вона забирає життя більш ніж у 215 тисяч співвітчизників.


Перш ніж говорити про інфаркт міокарда, слід зупинитися на ішемічній хворобі серця (ІХС). Адже інфаркт – це якраз одна з форм ІХС. Ішемічною хворобою серця називається порушення кровотоку у серцевих артеріях, внаслідок якого клітини міокарда недоотримують або взагалі не отримують кисню. У другому випадку через відсутність кисню певні ділянки серцевого м'яза починають відмирати – це і є інфаркт.


Найважливіше, що треба знати з усього цього, – що є інфаркт трансмуральний, який зачіпає всі три шари серцевого м'яза, тобто уражає всю товщу стінки серця; і є інфаркти, коли некроз розвивається тільки в одному шарі міокарда. Найтяжчий і найнебезпечніший – трансмуральний, адже стінка серця в цьому випадку уражається більше ніж на 75%, і міокард втрачає здатність ефективно скорочуватися і качати кров, тобто виконувати свою головну функцію.


Причини виникнення інфаркту 
Живлення клітин міокарда киснем порушується, коли артерії серця, коронарні судини звужуються або взагалі перекриваються через атеросклеротичні бляшки чи тромби. У більшості випадків судинну катастрофу спричиняють якраз бляшки – відкладення жирів на стінках судин. Утім, варто пам'ятати і про тромби, адже до інфарктів у молодих людей призводять зазвичай саме вони.
Ураженими можуть бути як усі артерії, так і одна. Хоча на ризик розвитку інфаркту це не впливає – він може статися, навіть якщо проблема є тільки в одній судині.Щоб дізнатися, в якому стані коронарні артерії, проводиться інвазивне обстеження – коронаровентрикулографія. Якщо пацієнта з підозрою на ішемічну хворобу серця вчасно обстежити й усунути виявлені порушення кровотоку (за допомогою стентування – у разі односудинного ураження; або шунтування – коли пошкоджено декілька артерій), інфаркту не станеться, більше – людина повністю одужає, серце працюватиме на повну силу. Ось чому так важливо регулярно проходити профогляди у сімейного лікаря.

 

 

Перша допомога при інфаркті
У випадку інфаркту все вирішують перші дві години від його початку. Якщо людині нададуть кваліфіковану допомогу протягом цього часу (відкриють заблоковану судину), катастрофічних наслідків вдасться уникнути. Якщо ж дві години пропустили, починається масивне відмирання клітин серцевого м'яза. І все, що можна зробити, – це тільки зменшити зону ураження. У деяких випадках правильна допомога у перші шість годин дозволяє врятувати близько половини клітин.
Тож, головне, що потрібно зробити для порятунку людини, – як найшвидше доставити її до лікарні. А далі вимагати, щоб допомога була надана по так званій "швидкій лінії", тобто – не сидіти годину під кабінетом терапевта, а робимо все, щоб негайно потрапити до фахівця.
Поки їдемо до лікарні або чекаємо на швидку – даємо людині розжувати (саме розжувати, а не проковтнути) 300 міліграмів "аспірину кардіо" (має бути в кожній аптечці). Цей препарат знижує згортання крові, тому може розблокувати судину, яка закрилася, і цим зменшити зону ураження. А ось із популярним у нас нітрогліцерином слід бути обережними: у якості першої допомоги при інфаркті його можна застосовувати тільки у випадку, якщо препарат був раніше призначений лікарем.

Група ризику
1. Люди у віці більше 40 років. Утім, інфаркти дійсно "молодшають".
2. Чоловіки – вони більш схильні до серцево-судинних захворювань.
3. Люди зі спадковою схильністю до серцево-судинних захворювань. Якщо родичі мали або мають проблеми із серцем чи судинами, треба бути насторожі.
4. Курці. Ризики інфаркту у 40-літньої людини, яка палить, і 60-літньої, яка не палить, однакові.
5. Люди, які уживають їжу з високим вмістом трансжирів та їжу, що пройшла глибоку термічну обробку.
6. Люди з високим артеріальним тиском.
7. Люди з високим рівнем холестерину. Щоб тримати його під контролем, усім 20-40-річним потрібно кожні п'ять років, а після 40-ка, а також усім із групи ризику – щороку робити лабораторний аналіз порушень ліпідного обміну.
8. Люди, які ведуть малорухливий спосіб життя. Це збільшує ризик інфаркту на 30%.
9. Хворі на цукровий діабет. У цих пацієнтів підвищений больовий поріг, а тому вони часто не відчувають симптомів інфаркту.
10. Люди з ожирінням.
11. Ті, хто постійно переживає стрес.
12. Люди із хронічними запальними процесами в організмі (карієс і грибок на нігтях теж небезпечні!).

В Херсонській області реалізовано проект МОЗ України «Регіональна реперфузійна  мережа в дії» та затверджена наказом Департаментом Охорони Здоров`я №647 від 25.12.2015 р. Даним наказом Херсонська область поділена на дві зони: 
Червона зона – час транспортування  хворого не перевищує 90-120 хв. 
Синя зона- час транспортування  складає більше 90-120хв. 
Каховський район увійшов в червону зону,тому прибуття швидкої допомоги на місце події складає 20хв, реєстрація та відправка ЕКГ –файла по телеметрії складає 10хв. Пряме транспортування в регіональний центр на базі КЗ «ХМКЛ ім. О.С. Лучанського» складає 90-120хв.
 При неможливості  транспортування в центр з катетеризаційною лабораторією  пацієнт  госпіталізується до районної лікарні для проведення фібринолітичної терапії, якщо час від початку захворювання не перевищує 12 годин. В реанімаційному відділені лікарні КНП «Каховська ЦРЛ» щороку проводиться більше 10 тромболізісів. Лікування за місцем проживання проводиться до стабілізації стану пацієнта, а потім  спрямовуються до «Центру серця» для проведення коронаровентрикулографії . 

Треба пам`ятати,що своєчасне звернення до лікаря забезпечує сучасне  та ефективне лікування, при гострих станах ішемічної хвороби серця!

Профілактика захворювання
Ішемічна хвороба серця – якраз той випадок, коли профілактика 100% ефективна. І головне, що допомагає уникнути захворювання, – здоровий спосіб життя. Причому йдеться не про виснажливі тренування чи якісь заморські дієти. 
-будьте максимально активними у повсякденному житті;
 -дотримуйтеся режиму свіжих овочів, фруктів, м'яса і риби; 
-спіть по 8 годин на добу;
- позбудьтеся шкідливих звичок; вчіться справлятися з нервовою напругою; 
-лікуйте будь-які запалення; 
-щороку проходьте профілактичні огляди у сімейного лікаря;
 -контролюйте вміст холестерину у крові та стежте за тиском (рекомендація стосується всіх після 30 років). 

 

Завідувач  терапевтичним відділенням, лікар кардіолог Даниленко О.Л. 
 


 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень