A A A K K K
людям із порушенням зору
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО “КАХОВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА МІСЬКА ЛІКАРНЯ ІМЕНІ РОДИНИ ПАНКЕЄВИХ КАХОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ”

Проблеми і захворювання під час вагітності (частина 3)

Дата: 16.08.2019 07:52
Кількість переглядів: 2378

Стафілокок


Стафілокок- один із найрозповсюдженіших мікроорганізмів. Вони присутні в пилу та вовняному одязі, на поверхні предметів та тілі людини, на брудних руках, у дрібних бризках слини, що потрапляють у повітря при кашлі, чханні, розмові. Стафілококова інфекція призводить до утворення гнійників на шкірі, сепсису новонароджених і дорослих, післяпологових маститів, ускладнених гнійним запаленням післяопераційних ран, гнійних запалень очеревини, легень і навіть кісток (остеоміеліти). Для попередження стафілококової інфекції необхідно вести здоровий спосіб життя, проводити загальнозміцнювальні заходи: фізичні вправи, раціональне харчування, більше часу проводити на свіжому повітрі; дотримуватись особистої гігієни, часто приймати душ або ванну, які очищають шкіру, підвищують її захисні функції. Руки необхідно мити часто і неодмінно з милом. І підтримувати максимальну чистоту в приміщенні: робити часті вологі прибирання підлоги, меблів. Стежте за чистотою житла, робочого місця, одягу. Часте провітрювання приміщень у багато разів знижує забруднення повітря стафілококами, так само, як очищення від пилу прання та прасування одягу.


СНІД/ВІЛ


Вiл-iнфекція може передаватися від матері до дитини через плаценту, кров –кровообіг вагiтної і плоду, через навколоплодовi оболонки і води, при грудному вигодовуванні дитини, а також при проведенні діагностичних інвазійних маніпуляцій.
Tому BІЛ-позитивна вагітна жінка повинна прийняти усвідомлене рішення відносно народження бажаної дитини і співпрацювати разом з медичними фахівцями в здійсненні всіх заходів для профілактики передачі ВІЛ немовляті, створюючи максимально сприятливі для цього умови. Цим вона може дати шанс дитині народитися здоровою.
Для цього необхідне:
- своєчасне обстеження на ВIЛ-інфекцію — в термін до 12 тижнів вагітності,
- застосування спеціальних медикаментів-антиретровірусних препаратів за призначенням лікаря, 
- своєчасна госпіталізація у пологове відділення, припинення лактації після пологів і вигодовування немовляти адаптованими сумішами,
- забезпечення догляду за новонародженою дитиною за спеціальними правилами, регулярний огляд дитини в лікаря-педіатра, уточнення її BIЛ-статусу в 18 місяців життя.
Необхідно пам'ятати, що сьогодні установи охорони здоров'я в України цілком забезпечені тест-системами для безкоштовної діагностики ВІЛ у вагітної жінки і немовляти (тестування проводиться двічі), а також лікарськими засобами в достатній кількості для медикаментозної профілактики BІЛ-інфекції у дитини. При виконанні цих умов попередження ризику передачі BIЛ від матері дитині практично знижений до нуля.


ГРЗ


Насамперед, сам вірус, який викликає захворювання у вагітної жінки, може вплинути і на стан плода. Нормально, правильно сформована плацента є надійним бар’єром для більшості інфекцій. Однак через супутні ускладнення вагітності (при гестозі, а також при загрозі переривання вагітності, загострення хронічних захворювань) існує загроза плацентарному бар’єру, і цей захист може послабитись. Крім того, велике значення має стан здоров’я самої вагітної жінки. Якщо організм послаблений він не може повноцінно чинити опір інфекції, і захворювання може проходити довго та в тяжкій формі. У цьому разі ризик негативного впливу  на плід зростає. Тому потрібно обов’язково звернутись до лікаря, як тільки у вас з’явились перші ознаки ГРЗ. Лікар призначить відповідні препарати, які полегшують стан вагітної.   

Завідуюча жіночою консультацією,

лікар-гінеколог Пирховка Т.В.


 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень