A A A K K K
людям із порушенням зору
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО “КАХОВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА МІСЬКА ЛІКАРНЯ ІМЕНІ РОДИНИ ПАНКЕЄВИХ КАХОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ”

Проблеми і захворювання під час вагітності (частина 2)

Дата: 15.08.2019 07:32
Кількість переглядів: 4168

Печія
Печія - відчуття печіння в епігастральній (підложечній) області і за грудиною, супроводжується кислим присмаком у роті. Близько 68 % майбутніх мам на різних стадіях вагітності страждають на печію. На відміну від інших побічних ефектів вагітності цьому розладові рідко приділяють увагу, однак печія псує сон і апетит, а також відбивається на настрої.
Зазвичай печія у вагітних не пов’язана з яким-небудь серйозним захворюванням, вона виникає через тимчасову зміну положення внутрішніх органів під час вагітності. У вагітних тонус м’язів сфінктера стравоходу значно розслаблений під дією гормону вагітності — прогестерону. А збільшення матки до 25-28-го тижня сприяє підвищенню тиску, що теж перешкоджає щільному закриттю сфінктера. Зазвичай печію провокує порушення дієти - велика кількість жирної гострої їжі. У деяких жінок печію викликають нахили тіла при пранні, вдяганні колготок, взуття. Неприємні відчуття можуть виникати і вночі, що часом викликає страх і поганий настрій.


Геморой
Геморой- це варикозне розширення вен в області заднього проходу.
Геморой виникає через застій крові у венах прямої кишки внаслідок підвищення внутрішньо-черевного тиску і прямого тиску матки на стінки кишки, сприяючим моментом є запори. Варикозне розширення вен прямої кишки призводить до формування гемороїдальних вузлів, що можуть викликати неприємні відчуття в задньому проході, сверблячку, кровотечі. При запаленні гемороїдальних вузлів виникає різкий біль.
Щоб уникнути неприємностей, пов’язаних з гемороєм, необхідно позбуватися запорів, обов’язковий туалет області заднього проходу холодною водою після кожного спорожнювання кишечнику, якщо виник сильний біль, кровотеча- краще проконсультуватися у хірурга.

Герпес
Існує два типи вірусу герпеса: 1-й тип вражає переважно шкіру та слизову оболонку губ, очей, носа, 2-й тип - слизову оболонку статевих органів.
Генiтальний герпес передається статевим шляхом, зараження може відбуватися у випадку, коли в інфікованого партнера на статевих органах є типові герпетичні висипання. Інфікування також можливе і при орально-генітальних контактах. Після перенесеної хвороби вірус залишаться в організмі назавжди (вірусоносіння) і через якийсь час знову може активізуватися.
При первинній або активній формі герпес є причиною загибелі плоду.Для вагітних небезпечне загострення генітального герпесу, який виникає після 32-го тижня вагітності. Якщо лікар знайшов таке загострення після зазначеного терміну, то необхідно терміново почати лікування противірусними мазями. У випадку, якщо пологи почалися до зникнення висипань, зазвичай рекомендується кесарів розтин, тому що існує високий ступінь ризику зараження плоду при проходженні його через родові шляхи.
При гострому процесі або загостренні спостерігається головний біль, болі в м’язах, нудота. Поява великої кількості дрібних пухирців з рідиною на тілі, почервоніння і набряклості ураженої ділянки. Потім на місці пухирців утворяться виразки, які гоються протягом 2-4 тижнів. Під час висипання пухирців і утворення виразок з’являються: сверблячка, біль, печіння, важкість внизу живота.
У жодному разі не можна лікуватися без огляду і призначень лікаря. Під час вагітності, якщо вірус активізувався до 12-го тижня, лікарі рекомендують переривати вагітність через пагубний вплив вірусу на плід. Насамперед лікарі призначають комплексні противірусні препарати, дія яких спрямована на припинення розмноження вірусу в організмі та стимуляцію власних захисних сил організму. Також під час лікування варто застосовувати мазі для місцевого лікування, це допоможе скоротити період загоєння ранок на уражених органах.


 

Токсоплазмоз
Токсоплазмоз -це досить розповсюджене захворювання, що викликає мікроорганізм Тохоplasma gondi. Цей внутрішньоклітинний паразит живе переважно в організмі котів, але проміжними хазяями можуть стати інші звірі, птахи та людина.
Зараження жінки під час вагітності збудником токсоплазмозу може стати причиною уродженої інфекції дитини. Але якщо жінка перехворіла на токсоплазмоз до вагітності, то небезпеки передачі збудника дитині немає.
Небезпека зараження від матері залежить від періоду вагітності, під час якого відбулося інфікування жінки. Найбільш небезпечним періодом для зараження плоду є третій триместр вагітності, водночас, найважчі прояви хвороби спостерігаються при зараженні плоду, в першому триместрі вагітності.
Вaгiтні жінки повинні уникати контактів з чужими кішками, не їсти брудні фрукти й овочі, не куштувати погано прожарене м’ясо та рибу, сири, м’ясний фарш, ретельно мити руки після роботи з землею. Якщо в будинку є кішки, то прибирати за ними треба обов’язково в рукавичках і не можна давати їм сирі м'ясо та рибу. Токсоплазмоз зазвичай лікують антибіотиками.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень