A A A K K K
людям із порушенням зору
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО “КАХОВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА МІСЬКА ЛІКАРНЯ ІМЕНІ РОДИНИ ПАНКЕЄВИХ КАХОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ”

Проблеми і захворювання під час вагітності

Дата: 14.08.2019 08:30
Кількість переглядів: 3880

Анемія


Одним з найбільш частих ускладнень перебігу вагітності є анемія. Вона проявляється в 15-20% вагітних жінок, за деякими даними ця цифра сягає 40%. Анемія- це ускладнення вагітності, яке характеризується зниженням рівня гемоглобіну (білок крові, відповідальний за транспортування кисню) та кількості еритроцитів (червоні кров’яні тільця).
 Оцінка ступеню складності захворювання ґрунтується на показниках вмісту гемоглобіну. Розрізняють 3 ступені складності анемії:
 І ступінь - 90-110 г/л,
 IІ ступінь - 70-90г/л,
 ІII ступінь- 70 г/л і нижче. 
При анемії спостерігається загальна слабкість, швидка стомлюваність, запаморочення, іноді стан непритомності, прискорене серцебиття, задишка під час фізичного навантаження.
При зниженні рівня гемоглобіну призначають препарати заліза. Вибирають препарат з урахуванням його перенесення, можливої небажаної дії на організм вагітної жінки та дози заліза. При виборі препарату в першу чергу враховується йог склад: переваги мають препарати, що містять фолієву кислоту, потреба в якій під час вагітності збільшується. Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, вагітній жінці необхідно щодня приймати не менше 0,4 мг фолієвої кислоти. У лікуванні анемії важливу роль відіграє дієта. У раціоні повинні бути м’ясні страви (з яловичини, м’яса птиці), кисломолочний сир, тверді сири, молоко, кефір, достатня кількість овочей (салати з нерафінованою рослинною олією) і фруктів (цитрусові, яблука, смородина та ін).

Набряки (незначні)


Невеликі набряки, які з’являються під час вагітності- це нормальне фізіологічне явище. Допустима невелика набряклість (пастозність) у нижніх кінцівках до вечора, особливо в спекотну пору року. Насторожити вас повинні набряки рук (обручка не вдягається або поганю знімається) та особливо ранкова набряклість обличчя.
Для попередження появи набряків корисні щоденні прогулянки на свіжому повітрі (подалі від доріг! ), ходьба по рівній місцевості протягом 40-60 хв зі швидкістю 100 кроків на хвилину поліпшує газообмін у материнському організмі й у системі «мати-плацента-плід». Потрібно споживати менше рідини і солі, пити чай з шипшини, компоти з сухофруктів без цукру відвар петрушки.
Потрібно споживати менше рідини та солі, уникати ситуацій, коли треба довго стояти, а якщо довелося довго постояти, то треба відпочити в горизонтальному положенні з піднятими ногами.


Краснуха


Краснуха — це вірусна інфекція. Той, хто перехворів нею у дитинстві, більше ніколи не
заразиться. Щоб з’ясувати, чи е у вас імунітет на цю хворобу, необхідно здати аналіз крові на антитіла краснухи. Якщо вони є, то дитина і мати захищені від цієї хвороби. У противному випадку за кілька місяців до зачаття варто зробитищеплення. НебезЗпека вірусу краснухи полягає. Тому що він практично завжди передається від матері плоду й ушкоджує його (тибель плоду, 40-60 % вірогідності розвитку каліцтва, якщо зараження сталося на початку вагітності).
Передача інфекції відбувається повітряно-краплинним шляхом (при чханні, кашлі, розмові). Краснуха належить до летючих інфекцій і може передаватися на великих відстанях.
Вагітним, які не хворіли на краснуху до вагітності, варто уникати контакту з хворими краснухою, особливо це стосується працівників дитячих установ, у випадках догляду за хворою дитиною в родині та ін. У період епідемічного спалаху краснухи варто взагалі уникати відвідувань дитячих колективів та людних місць: кінотеатрів, поліклінік і т. д.


 

Варикозне розширення вен


На ногах вагітної може розвиватися варикозне розширення вен. Іноді це- синюваті прожилки, в серйозних випадках- це досить грубі вузли.
Для попередження цього захворювання намагайтесь частіше лежати з високо піднятими ногами (на роботі можна користуватися маленькою табуреткою як підставкою) - це розвантажить вени. Також не можна надягати нічого, що б пережимало вени на ногах (тугі резинки на носках, білизні).
Корисно кілька разів на день виконувати спеціальні фізичні вправи, наприклад, перекочувати стопами пляшку з водою, стоячи або сидячи переступати з п’яти на носок — це активізує кровообіг у ногах. Носіння еластичних панчох — найчастіший і найефективніший спосіб лікування варикозного розширення вен при вагітності. Необхідно правильно підібрати еластичні панчохи, в чому вам може допомогти лікар — судинний хірург.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень