A A A K K K
людям із порушенням зору
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО “КАХОВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА МІСЬКА ЛІКАРНЯ ІМЕНІ РОДИНИ ПАНКЕЄВИХ КАХОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ”

Харчування вагітної

Дата: 13.08.2019 08:00
Кількість переглядів: 6436

Baгiтна жінка в принципі не має причини повністю змінювати свій раціон але це тільки за умови, що це в період планування вагітності жінка почала раціонально харчуватися. Той факт що у вашому тілі росте маленька людина, зовсім не є причиною того, щоб їсти за двох або більше, ніж до вагітності. У крайньому випадку в першій половині вагітності кількість їжі, що ви споживаєте, не повинна перевищувати тієї, що ви споживали до вагітності. У другій же половині вагітності, особливо ближче до її кінця, кількість споживаної їжі не набагато збільшується.  Запам’ятайте, у жодному разі не можна переїдати- краще їсти частіше, але потрошку, ніж рідко, але у великій кількості.   


У період вагітності варто звернути увагу не на кількість споживаної їжі, а на її якість i корисність. Організму дитини, що розвивається, необхідно дуже багато різних речовин (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі). Тому основний принцип у харчуванні майбутньої матері - це різноманітність і корисність.
Важливий момент у харчуванні в період вагітності - це енергетична цінність споживаної вами їжі. У першій половині вагітності майбутній мамі потрібно споживати не менш ніж 2800 ккал на день, у другій половині - до 3000 ккал на день.
Серед продуктів харчування, що споживає вагітна, обов'язково повинні бути сирі  овочі і фрукти, які є основним джерелом вітамінів. Серед вітамінів обов'язково повинні бути фолієва кислота 1 продукти групи В. А в період підготовки до вагітності і перші її три місяця фолієву кислоту потрібно приймати додатково у вигляді таблеток по 400 мг кожен день.
Важливо, щоб їжа легко і повністю перетравлювалася, не дратувала кишечник. 3 приправ бажано вживати зелень петрушки i селери, кінзу, кмин, зелену цибулю, кріп.
Обов'язково потрібно стежити за кількістю споживаної рідини: звичка багато пити призводить до утворення набряків. Пити бажано натуральні соки. Каву і чай краще замінити соками, морсами, компотами.


Виключіть на час вагітності з раціону харчування: занадто жирне, какао, цитрусові, дуже гостре, кисле, солоне, консерви, алергени, багато мучного, каву.


Включіть до раціону: овочі (зелену цибулю, картоплю й огірки), фрукти (груші, яблука, абрикоси), ягоди (виноград, черешню, вишню, кавуни), молочні продукти (сир, твердий сир, кефір, молоко), м'ясо (нежирне), рибу (але не сушену не оселедець), ізюм, курагу, компот із сухофруктів, зелений чай.


Вода
 У жодному раз не можна пити воду з-під крану. Це жорстка вода з підвищеним солевмістом, позамежним рівнем заліза і навіть аміаку. Єдиний спосіб очистки води в нашій країні - хлорування (допустима концентрація хлору - 0,06 мг/л), наш захист від холери і гепатиту і двигун в розвитку захворювань нирок, печінки, шлунку. 


Кип'ятіння не рятує ситуацію, адже його результатом може бути утворення отрути -канцерогенних і мутагенних сполучень, одне з яких - хлороформ. 
При використанні води з бюветів не можна не враховувати відсутність елементарного санітарно-епідеміологічного контролю якості води з цих свердловин. Жовтий наліт, який з часом утворюється на стінках тари, що використовується, може говорити про присутність у воді солей важких металів, а зеленуватий - грибкової плісняви, надлишку бактерій і мікроорганізмів, які не завжди корисні для здоров’я. 
Можна придбати фільтри для води. Правда, щоб його обрати, вам знадобляться результати хімічного і бактеріологічного аналізу вашої води, оскільки для різних регіонів він різний і потребує тільки певного фільтру. 
У всьому світі гарантією якості води є її глибока очистка за технологією зворотного осмосу, тобто на молекулярному рівні. Використання цієї технології дозволяє, за- лишаючи лише необхідні організму кальцій, магній і мікроелементи, гарантувати в продукті відсутність шкідливих домішок і оптимально збалансований сольовий вміст. 
Ретельна антибактеріальна обробка дозволяє використовувати ці природно-столові води без кип'ятіння, зберігаючи таким чином все необхідне для здоров'я дитини, вас і вашої родини. 
Давно вже стало аксіомою те, що здоров'я залежить від якості харчування. А що бути важливішим за воду? 

Завідуюча жіночою консультацією Каховської ЦРЛ, 
лікар-гінеколог Пирховка Т.В.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень